В Централноафриканската република няма да се промени нищо? И след смъртта

...
В Централноафриканската република няма да се промени нищо? И след смъртта
Коментари Харесай

Дойче веле: Русия разгръща влиянието си в Африка с помощта на групата ”Вагнер”

В Централноафриканската република няма да се промени нищо?

 

И след гибелта на Пригожин в Централноафриканската република (ЦАР) надали ще се промени нещо, счита локалният цивилен деятел Кристиан Еме Ндота. " Новината за гибелта няма да окаже изключително въздействие върху съдействието с Русия или " Вагнер ", тъй като бойците от частната войска са доста известни в страната към този момент от няколко години ", разяснява Ндота пред.

 

 По думите на деятеля, след метежа на Пригожин в края на юни, в ЦАР мислели, че контролът над " Вагнер "  в страната ще бъде стихотворец от тамошното съветско посолство.

 

В извънредно интерво за Дъждовни води съветникът на президента на ЦАР Фидел Гуанджик също съобщи, че двустранните връзки с Русия надали ще се трансформират. " Имаме съглашение за защита и военизираните групи, които се намират на територията на страната, ще продължат работата си. "

 

Русия има изгода от наличието на " Вагнер " в Африка

 

По-внимателият поглед към дейностите на " Вагнер "  на африканския континент ясно демонстрира за какво наличието на групата там е значимо за Кремъл: тя сътрудничи с управляващите на тези страни, в които има първични материали, и управлява бизнеса.

 

За режима на Путин няма подозрение, че това би трябвало да остане по този начин, счита някогашният народен представител от ЦАР Жан-Пиер Мара. " Той има потребност от централноафриканското злато, с което финансира войната си - по тази причина е явно, че няма да се промени нищо. Но дали играчите ще останат същите? Това не знаем. "

Руската историчка Ирина Филатова споделя, че връзките на Русия с " Вагнер " в Африка са преференциални и за двете страни, защото наемниците се възползват от престижа на Русия в района и от съветското оръжие.

 

Според Филатова обстановката припомня модела, употребен от европейските търговски компании през XIX в. по време на колонизацията: " Те са получавали мандат от своята страна, работили са без значение, само че страната е имала изгода от наличието им в Африка ".

 

100 милиона евро годишно за " Вагнер "  от Мали

 

Вече от години Евгений Пригожин и наемниците му участват трайно в разнообразни африкански страни, обхванати от спорове. Една от тях е Мали: сателитни фотоси предоставиха доказателства за наличието на " Вагнер " в страната още при започване на 2022-а година.

 

Американският Център за стратегически и интернационалните изследвания установи, че там в края на 2021-а година е издигната нова военна база, която, както удостоверяват очевидци, служи на групировката.

 

По това време към този момент се приказва за 10 милиона $, които военната хунта в Мали заплаща на наемниците месечно. Това значи, че годишно от националния бюджет за тази цел се изразходват над 100 милиона евро.

 

Към момента обаче режимът в Мали е подложен на интернационалните наказания, в това число от западноафриканския стопански съюз ECOWAS. Парите в държавната хазна свършват, дългът на Мали към " Вагнер " пораства. В същото време, съгласно няколко източника, " Вагнер " са получили достъп до няколко златни мини в страната.

 

ЦАР: Пълна взаимозависимост от " Вагнер "

 

В ЦАР, където след десетилетия на революция, през 2019-а година бе подписано спокойно съглашение, въздействието на " Вагнер "  е даже по-голямо. Според наблюдаващите то е факт в редица доходоносни сфери, посредством които се управлява страната - да вземем за пример в нефтодобива или в добива на злато. Компаниите от Канада и ЮАР изгубиха лицензите си за присъединяване в този отрасъл, до момента в който мадагаскарска компания, близка до Русия, получи нова концесия.

 

Влиянието на " Вагнер " в ЦАР е огромно и на най-високо равнище: от 2018-а година насам руските наемници обезпечават персоналната отбрана на президента Туадера. А измежду съветниците му от дълго време е човек, поддържал тесни връзки с Пригожин.

Пол Кресент Бенинг, правозащитник от Централна Африка, не крие загрижеността си, че " Вагнер "  се меси във вътрешнополитическите работи на страната: " Стигнахме до миг, в който това подкопава способността на ЦАР да води суверенна политика без напън ", споделя Бенинг.

 

Президентът на ЦАР е пленник на " Вагнер "?

 

Но локалните управляващи на процедура нямат никаква опция да се измъкнат от въздействието на " Вагнер ", споделя някогашният министър на връзките Адриен Пусу. " Президентът е пленник на " Вагнер "  и той го знае ", споделя Пусу. " Ето за какво, макар несполучливия бунт на " Вагнер ", обстановката остава в задънена улица, до момента в който не се намеси някоя още по-голяма мощ. "

 

Но какво въпреки всичко ще се случи с бизнеса на ЧВК " Вагнер " в Африка?

 

Той е прекомерно печеливш и значим, с цел да се откаже Москва от него, считат специалисти. Историчката Ирина Филатова отбелязва, че " Вагнер " има мрежа от дъщерни сдружения. " Те могат да бъдат преименувани, да работят под една шапка или независимо ", споделя Филатова.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР